Lene Moen Karlsen fra Verto blir intervjuet av journalistikkstudent Maria Hee Furulund.

Maria Hee Furulund fra Radio Volda tok turen innom Verto for å høre om unge sin språkbruk i jobbsøkersammenheng.

Bakgrunnen for intervjuet er Audhild Gregoriusdotter Rotevatn sin masteroppgave om bruk av dialekt i sosiale medier. I den forbindelse ville gjerne Maria, som er journalistikkstudent ved Høgskulen i Volda, høre om det har skjedd en forandring med unge sin språkbruk i kontakt med potensielle arbeidsgivere.

He du nåke jobb til mej, eller…?

“Snakkeskriving” blir det kalt når unge skriver dialekt på facebook eller andre nettsamfunn.

– Det er interessant å høre om fenomenet også kommer til syne når unge arbeidssøkere tar kontakt med næringslivet, mener Maria.

Vår erfaring i Verto er at i søknadstekst og CV er det ikke vanlig at unge søkere bruker dialekt, eller har mer skrivefeil enn tidligere. Det som kanskje peker seg ut er at yngre søkere i større grad enn tidligere bruker bokmål som språkform, selv om de har nynorsk som hovedmål.

Kommunikasjon på e-post derimot, har forandret seg. Vi ser at mange yngre søkere er mer uformelle når de skriver e-post, og det blir av og til brukt dialekt. I tillegg er det vanlig med smilefjes og bruk av flere punktum etter setninger.

Man må huske på at det er potensielle arbeidsgivere man kontakter, uansett om man bruker e-post eller skriver brev.
Vårt råd er å holde seg til nynorsk eller bokmål når du tar skriftlig kontakt med firmaer du vil jobbe for. Det er ikke sikkert mottaker bruker samme dialekt som deg, selv om bedriften ligger i hjemkommunen. Å skrive dialekt fremstår som for uformelt i jobbsøkersammenheng.

Og er det nødvendig med tre smilefjes, eller…;-)

Intervjuet er lagt til på www.nernett.no