-Seriøse bemanningsbedrifter tjener arbeidslivet

By | 2017-11-17T14:30:39+00:00 November 13th, 2017|Bemanning og rekruttering, Bemanningsbransjen, NHO Service|
Adm dir i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og Ap-leder Jonas Gahr Støre under Arendalsuka 2017 (Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø).

Adm dir i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og Ap-leder Jonas Gahr Støre under Arendalsuka 2017 (Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø).

– Forslaget fra Arbeiderpartiet om å forby den seriøse delen av bemanningsbransjen innen bygg og anleggsbransjen har ingenting med å bygge et seriøst arbeidsliv å gjøre, sier Anne-Cecilie Kaltenborn adm. dir. i NHO Service og Handel.

Artikkel hentet fra www.nhoservice.no

– Når SV nå foreslår totalforbud mot bemanningsbransjen, tyder det kun på mangel på forståelse for arbeidslivet. Det er i tillegg svært alvorlig at de gjentar de samme feilene omkring bemanningsbransjen – at bruken har eksplodert. At de ikke klarer å skille mellom bransjer, tyder på manglende interesse for de menneskene som jobber der og deres arbeidsplasser. Den såkalte rapporten fra Fellesforbundet kan heller ikke kalles fakta.  Instanser som tankesmien Agenda avviser på samme måte som oss at dett kan tillegges vekt som fakta- eller forskningsgrunnlag.

– Hvem vil rammes av et forbud?

-Bemanningsbransjen dekker et grunnleggende behov innen både offentlig og privat sektor. Industrien har flere ganger understreket hvor avhengige de er av bemanningsbransjen for å kunne ta de oppdragene de får, sier Kaltenborn.

Kriminalitet er ulovlig – intet nytt der

-Vi opplever gang på gang at de samme som i media foreslår begrensninger for bemanningsbransjen, sier til oss i andre sammenhenger at “Det er ikke deres bedrifter vi er ute etter”. Nå må dette få en slutt: NHO organiserer bedrifter som står for ca 80% av omsetningen i bemanningsbransjen. Med dette som bakteppe, kan ikke SV eller Ap hevde at “det er andre useriøse de er ute etter” – dette vil treffe de seriøse, store og små byråer som formidler arbeidskraft til helt legitime behov innen alle bransjen fra sykehus til transport. Ca 1/3 av formidlingene går til bygg og anlegg, mens 2/3 går IKKE til bygg og anlegg. SV spiller seg selv utover sidelinjen med et slikt forslag.

Ved å forby de seriøse aktørene som følger arbeidsmiljøloven og andre regler, vil man gjør det lettere for de som i dag opptrer useriøst. Det vil åpne døra for mer svart økonomi.

Ufattelig å ville stanse de som formidler arbeid

klassekampen-I Klassekampen i dag forteller SV at de mener det er negativt at 100.000 mennesker har fått oppdrag gjennom bemanningsbyråer. Det er ufattelig at de vil begrense denne viktige formidlingsvirksomheten. Jeg har hørt Hadia Tajik si at “bemanningsbransjen skaper et A-lag og et B-lag i arbeidslivet”. Det er arrogant og uriktig: mange mennesker har ikke Tajiks CV – de frykter kanskje jobbintervjuet, eller kommer aldri så langt . Å få en fot innafor og å få vist at de kan gjøre en god jobb er alt de ønsker seg. Denne døren vil man nå lukke, i en tid der alt peker på at det å få seg arbeidspraksis er avgjørende, og samtidig vanskelig.

– At SV og Ap ikke med en stavelse anerkjenner denne funksjonen ved bemanningsbransjen, gjør dem dessverre til unyanserte samtalepartnere. Jeg opplever at tilliten i arbeidslivet brytes ned av et populistisk kjør mot en bransje. At denne bransjen som har stått for mellom en og to prosent av årsverkene i Norge i mange år omtales som en bransje som har “eksplodert” – det er i seg selv absurd, sier Kaltenborn.

Hvem sin kamp er det SV og Ap kjemper her?

-Videre opplever bemanningsbyråer at de som får jobb gjennom dem er takknemlige, og i en brukerundersøkelse er 80% svært eller ganske fornøyd med å jobbe der. SV og Ap er med andre ord i utakt med mange av dem som får sin sjanse til å komme i arbeid på denne måten. Hvem sin kamp er det de tror de fører? Det er fiffig med formuleringer som “å stå med mobilen i hånda”, men å bruke slike lettvintheter til å påstå at bemanningsbransjen skulle være selve årsaken til at mange mennesker ikke får fast jobb, det er kunnskapsløst om arbeidslivet, slutter Kaltenborn.