Jakten på gode hoder

By | 2018-04-10T11:08:23+00:00 May 20th, 2014|Bemanning og rekruttering, Kunder, West Mekan Produksjon AS|

Fire kandidater fra bemanningsbyrået Verto i produksjonen til West Mekan. Fra venstre: Lars Ivar Kjesbu fra West Mekan, Stefan Nazaric, Adrian Hulea, Octav Breazu, Cristian Cojocaru og Henning Karlsen fra Verto.

Det var vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft til våre maskiner, så samarbeidet med bemanningsbyrået VERTO har hjulpet oss veldig i vår produksjon, sier West Mekan Produksjon AS i Nordfjordeid.

Flere medarbeidere i produksjonen til West Mekan er levert av det lokale bemanningsbyrået Verto Norge AS.  Det var spesielt CNC-operatører de trengte hjelp til å finne, og med Vertos kompetanse på dette feltet gikk det ikke lang tid før første nye medarbeider var på plass.

LANGSIKTIG PLANLEGGING

– West Mekan tenker langsiktig og søker alltid etter dyktige medarbeidere som vil være her over lang tid.  Som tillegg til egne lokale ansettelsesprosesser, ser vi store fordeler med å bruke Verto i rekrutteringsprosessen. Vi har fått faglig dyktige og motiverte medarbeidere til spesialiserte stillinger hvor vi ellers måtte bruke lengre tid på rekruttering og opplæring.  Når de som kommer hit også trives, både hos West Mekan og på Nordfjordeid, er det ekstra kjekt å drive rekruttering, mener produksjonssjef i West Mekan, Lars Ivar Kjesbu.

– Vi begynte samarbeidet med West Mekan for flere år siden, og nylig fikk vi på plass enda en medarbeider, forteller adm dir i Verto, Henning Karlsen.

Verto har blant annet spesialisert seg på å finne CNC-operatører med egen konsulent i Romania som håndplukker kandidater til jobb hos kunder i Norge.

– Vår mann i Bucuresti, Peter, er utdannet ingeniør og har tidligere arbeidet i Ørsta, sier Karlsen.  Han sjekker alle kandidater nøye, og finner gjerne noen med erfaring fra akkurat den maskinen kunden har i sin produksjon.

 

TRIVES OG VIL BLI

To av de ansatte hos West Mekan, Cristian Cojocaru og Stefan Nazarie, trives godt både på arbeidsplassen og i Nordfjordeid.

– Pga situasjonen i hjemlandet mitt, Romania, håpet jeg både å finne en bedre lønnet jobb i Norge i tillegg til et roligere liv. Til min store overraskelse skjedde ting meget rakst etter jeg kom i kontakt med Verto. Jeg var veldig skeptisk i starten, for av erfaring visste jeg det var vanskelig å finne arbeid. Jeg fikk god hjelp fra Peter i Romania før jeg reiste, og ble tatt godt imot av Verto med det samme jeg landet i Norge. De hjalp til med både papirarbeid og bolig, og det var bare å begynne arbeidet hos West Mekan, forteller Cristian.

– Som med alle nye jobber var det mye å sette seg inn i, og tilnærmingsmåten var annerledes enn jeg var vant med fra Romania. Her føler jeg at både jobben og folket er mye mer fleksibel. Både West Mekan og Verto har hjulpet til med at integreringen på arbeidsplass og bosted har foregått på best mulig måte, sier Cristian.

Han forteller han hadde som utgangspunkt å tjene seg opp penger for en periode og reise tilbake til Romania, men nå ser han annerledes på det. Samboeren kom hit før påske i år, og de vil gjerne bli her sammen.

– Jeg har blitt glad i både naturen, folket, arbeidsplassen , lokalsamfunn og det fredelige livet her. Nå ønsker jeg å være her i lang tid og å lære Norge bedre å kjenne. Jeg ønsker å takke Verto og West Mekan for denne muligheten!

Stefan, som bor på Eid sammen med sin kone, er helt enig med Cristian.

– West Mekan er blitt som en andre familie. Jeg fikk hjelp og støtte fra første dag og vil gjerne bli her videre. Integrasjonen i arbeidet gikk raskt og enkelt, og jeg føler hele prosessen fra Verto tok kontakt til jeg var på plass i Nordfjordeid var en behagelig opplevelse, avslutter han.

 

SOLID FIRMA

I over førti år har West Mekan vært en anerkjent internasjonal utstyrsleverandør til maritim industri. I dag er selskapet delt i en divisjon for propellutstyr og en divisjon for passasjerstoler og leverer markedsledende teknologi med tanke på design, sikkerhet og kvalitet.  I tillegg er de underleverandør av sveiste og maskinerte produkter.

Passasjerstolene de leverer er blant de letteste og mest robuste i markedet og er typegodkjent av Det Norske Veritas.

– Vi kan også skreddersy løsninger i samarbeid med kunden om det er ønskelig, sier Lars Ivar Kjesbu, produksjonssjef hos West Mekan Produksjon.

 

MED FOKUS PÅ NORDVESTLANDET

Verto Norge AS har hovedkontor i Fosnavåg, og leverer til alle bransjer og til kunder i hele landet.

– Vi har hatt hovedfokus på Nord-Vestlandet, og de fleste av våre kunder er her, sier Henning Karlsen. Vi er interessert i å hjelpe regionen å få tak i tilflyttere som gjerne vil bosette seg her.

Han forteller at flere familier fra f. eks Island, Færøyene og Danmark har vært her i flere år, og er integrert i lokalsamfunnet med jobb og skole.

De fleste av våre kandidater kommer fra Danmark og andre land i Norden, men til noen stillinger er det omtrent umulig å finne skandinavisktalende arbeidskraft. Våre kandidater fra Romania får meget gode referanser fra våre kunder, og vi ansetter bare de med gode engelskkunnskaper, sier Henning Karlsen i Verto

– Vi har rekruttert alt fra frisører, elektrikere og tømrere, til markedsdirektører og økonomisjefer. Vi har et stort nettverk og i vår database finnes både lokale kandidater og utenlandsk arbeidskraft. Blant annet har vi mange utflyttere som gjerne vil flytte hjem for den rette jobben.

Verto har som det eneste bemanningsbyrået i Norge avtale med Jobcenter København og Danmarks største fagforening, 3F.

– Vi reiser til Danmark flere ganger i året for å informere dansker om jobb i Norge, og intervjue potensielle kandidater. Vi har nettopp kommet hjem fra København og har mange nye kandidater i vår database. Vi er også i gang med planlegging av neste tur, så om det finnes bedrifter som vil vi skal lete etter nye medarbeidere er det bare å ta kontakt, avslutter Karlsen.

VERTO NORGE I ROMANIA
Peter_small

I Bucuresti sitter Petrisor Puiu, populært kalt Peter, og leter etter potensielle kandidater for Verto Norge.

– Jeg har samarbeidet med Henning Karlsen i Verto i mer enn 7 år, sier Vertos konsulent Peter .

Han leter etter kandidater med høy utdanning og relevant erfaring, for det meste ingeniører, CNC-operatører og programmerere.

– Rekrutteringsprosessen starter med behovet fra både kunder og kandidater, og på denne måten finner vi ofte en god match, forteller Petrisor.

De fleste av Vertos kandidater fra Romania jobber fremdeles hos samme firma de startet å arbeide for i Norge, og tilbakemeldingene er gode.

Det er vanskelig å finne nordisktalende kandidater til stillingene Peter skal rekruttere til, men erfaringen vår er at en kandidat med gode engelskkunnskaper er nok, sier Karlsen.

– Helt siden starten av mitt samarbeid med Verto har alt fungert utmerket. Det er enkelt å få til et godt samarbeid når man jobber med profesjonelle, avslutter Peter.